Bananchokladmuffins
100 g smör
2 dl gräddfil
2 ägg
1½ dl strösocker
1 tsk strösocker
3 dl vetemjöl
1 dl kakao
2 tsk bakpulver
1 nypa salt
3 mogna bananer, mosade
Sätt ugnen på 175 grader för stora muffins och 200 grader för små. Smält smöret och tillsätt gräddfilen.
Vispa ägg, strösocker och vanlijsocker vitt och pösigt. Rör ner den ljumma vätskan.
Blanda vetemjöl, kakao, bakpulver, salt och vänd ner det i smeten. Blanda ner bananerna.
Placera ut pappersformar i en muffinsplåt och fyll formarna till 2/3 med smet.
Grädda mitten av ugnen i ca 20 minuter med stora muffins eller 12-15 minuter för små. Prova med en sticka, den ska inte vara kladdig.
Chokladbollar
Snabbt, enkelt och gott. Det är chokladbollar, det.
4 msk socker
1 msk vaniljsocker
2 msk kakao
3 dl havregryn
1 msk vatten el kallt kaffe
100g mjukt smör
Pärlsocker efter behov
Blanda de torra ingredienserna. Tillsätt vatten och smör och knåda till en jämn smet.
Rulla till bollar och rulla dem i pärlsocker.
Förvara i kylen.
Valnötsbröd
Idag hade vi det ganska lugnt på jobbet så jag och Christian började prata bröd, assistenter, bakstenar, och annat roligt. Detta gjorde mig sugen på att baka ett bröd.
Medan jag bakade kände jag för att starta en ny, egen blogg. Den andra är fin men nu ska jag blogga på egen hand.
Valnötsbröd
2 stycken
50g jäst
5 dl fingervarmt vatten
½ dl olja, gärna valnötsolja
2 tsk salt
4 dl grahamsmjöl
ca 8 dl vetemjöl, gärna vetemjöl special
100g valnötskärnor
Smula jästen i en bunke. Häll på vattnet och tillsätt olja och salt. Blanda om. Arbeta in grahamsmjölet och det mesta av vetemjölet till en smidig deg. Låt den jäsa övertäckt 30-40 minuter. Bryt under tiden sönder valnötskärnorna i handen eller hacka dem grovt.
Ta upp degen på mjölat bakbord. Strö över valnötterna och knåda ihop degen. Dela den i två delar och forma dem till bröd, ovala eller avlånga. Lägg dem på bakplåtspapper på plåt och låt dem jäsa övertäckta ca 30 minuter. Sätt ugnen på 250 grader.
Snitta bröden med en vass kniv. Sätt in plåten i nedre delen av ugnen och sänk värmen till 200. Grädda bröden tills de har fått fin färg och är genomgräddade, ca 30 minuter. Låt dem kallna på galler utan bakduk.