Filmjölkslimpa med solroskärnor
1 bröd
½ dl vetemjöl
½ dl rågkross
½ dl linfrö
½ dl solroskärnor
½ dl russin (som jag utelämnade)
1 tsk bikarbonat
1 tsk salt
3½ dl filmjölk
2 msk sirap
Sätt ugnen på 175°. Smörj en avlång brödform (1½l).
Blanda mjölsorterna, rågkross, linfrö, solroskärnor, russin, bikarbonat och salt i en bunke. Blanda sirap och filmjölk och tillsätt till mjölblandningen. Blanda väl. Klicka ut degen i formen och släta till ytan.
Grädda brödet i nedre delen av ugnen tills det har fått fin färg och är genomgräddat, ca 1 timme. Stjälp upp det sedan det svalnat något och låt det kallna på galler under bakduk. Låt det helst vila till nästa dag innan det skärs.
½ dl vetemjöl
½ dl rågkross
½ dl linfrö
½ dl solroskärnor
½ dl russin (som jag utelämnade)
1 tsk bikarbonat
1 tsk salt
3½ dl filmjölk
2 msk sirap
Sätt ugnen på 175°. Smörj en avlång brödform (1½l).
Blanda mjölsorterna, rågkross, linfrö, solroskärnor, russin, bikarbonat och salt i en bunke. Blanda sirap och filmjölk och tillsätt till mjölblandningen. Blanda väl. Klicka ut degen i formen och släta till ytan.
Grädda brödet i nedre delen av ugnen tills det har fått fin färg och är genomgräddat, ca 1 timme. Stjälp upp det sedan det svalnat något och låt det kallna på galler under bakduk. Låt det helst vila till nästa dag innan det skärs.
Morots- & rödbetsbullar
12 st
25 gram jäst
½ dl fingervarmt vatten
3 dl filmjölk
1 msk olivolja
1/4 msk flingsalt
½ msk hel kummin (fast det hade jag inte i eftersom jag inte hade det hemma)
1 dl riven morot och rödbeta
2½ dl grahamsmjöl
4-5 dl vetemjöl
Smula jästen i en bunke. Häll över vattnet och rör tills jästen har löst sig.
Värm upp filmjölken och olivoljan till fingervarmt och rör ner i bunken.
Tillsätt kummin, salt, morötter, rödbetor och sist mjöl. Arbeta ihop till en smidig deg.
Låt jäsa 1 timme på dragfri plats.
Stjälp upp degen och knåda den. Dela degen i 12 bitar och forma bullar. Lägg bullarna på plåt med bakplåtspapper och låt jäsa i 30 minuter.
Gädda i 225 grader i ca 10 minuter.
25 gram jäst
½ dl fingervarmt vatten
3 dl filmjölk
1 msk olivolja
1/4 msk flingsalt
½ msk hel kummin (fast det hade jag inte i eftersom jag inte hade det hemma)
1 dl riven morot och rödbeta
2½ dl grahamsmjöl
4-5 dl vetemjöl
Smula jästen i en bunke. Häll över vattnet och rör tills jästen har löst sig.
Värm upp filmjölken och olivoljan till fingervarmt och rör ner i bunken.
Tillsätt kummin, salt, morötter, rödbetor och sist mjöl. Arbeta ihop till en smidig deg.
Låt jäsa 1 timme på dragfri plats.
Stjälp upp degen och knåda den. Dela degen i 12 bitar och forma bullar. Lägg bullarna på plåt med bakplåtspapper och låt jäsa i 30 minuter.
Gädda i 225 grader i ca 10 minuter.