Surdegsbröd
Två Gammaldags surdegsbröd
Skållning:
1 dl grovt rågmjöl
2 dl vatten
Koka upp vattnet till skållning och slå det över det grova rågmjölet. Rör ihop till en klumpfri deg och låt svalna.
1 påse Bagarens jästmix surdegsbröd
12 dl vetemjöl special
2 dl fint rågmjöl
2 msk olja
2 msk mörk sirap
4 dl vatten
Grovt rågmjöl till topping (jag skippade dock detta)
Blanda de torra ingredienserna, men tillsätt inte allt vetemjöl på en gång.
Tillsätt vatten (40°), olja, sirap och skållning.
Knåda ihop till en elastisk deg, ca 6 minuter i maskin (2 min långsamt och därefter 4 min på medelhastighet) eller ca 15 min för hand, tills den är smidig ch elastisk. Degen får vara lite lös, en inte kladdig.
Låg jäsa i en bunke under plast i ca 50-60 minuter.
Dela degen i två lika delar och forma två limpor.
Pensla bröden med vatten och rulla i grovt rågmjöl, sätt a
v på plåt och täck med plast.
Låt jäsa i ca 45 min och sätt igång ugnen på 230°. Sätt samtidigt in en form med 1 liter vatten i ugnen. Låt formen stå kvar under hela baktiden.
Sätt in bröden i 230° och baka färdigt i 210° i ca 35 min. Det är viktigt att inte öppna ugnen i onödan eftersom värmen då försvinner ut, det blir längre baktid och man riskerar att bröden blir torra.