Surdegsbröd

För 3½ vecka sedan var jag i Helsingborg och tog en fika med Therese. Hon tipsade då om en jästmix för surdeg. Jag följde hennes tips och gjorde två mycket fina bröd. Jästmixen funkade mycket bättre än att hålla på med riktig surdeg som man ändå inte kommer överens med.



Två Gammaldags surdegsbröd

Skållning:
1 dl grovt rågmjöl
2 dl vatten

Koka upp vattnet till skållning och slå det över det grova rågmjölet. Rör ihop till en klumpfri deg och låt svalna.

1 påse Bagarens jästmix surdegsbröd
12 dl vetemjöl special
2 dl fint rågmjöl
2 msk olja
2 msk mörk sirap
4 dl vatten
Grovt rågmjöl till topping (jag skippade dock detta)

Blanda de torra ingredienserna, men tillsätt inte allt vetemjöl på en gång.
Tillsätt vatten (40°), olja, sirap och skållning.
Knåda ihop till en elastisk deg, ca 6 minuter i maskin (2 min långsamt och därefter 4 min på medelhastighet) eller ca 15 min för hand, tills den är smidig ch elastisk. Degen får vara lite lös, en inte kladdig.
Låg jäsa i en bunke under plast i ca 50-60 minuter.
Dela degen i två lika delar och forma två limpor.
Pensla bröden med vatten och rulla i grovt rågmjöl, sätt a

 

v på plåt och täck med plast.
Låt jäsa i ca 45 min och sätt igång ugnen på 230°. Sätt samtidigt in en form med 1 liter vatten i ugnen. Låt formen stå kvar under hela baktiden.
Sätt in bröden i 230° och baka färdigt i 210° i ca 35 min. Det är viktigt att inte öppna ugnen i onödan eftersom värmen då försvinner ut, det blir längre baktid och man riskerar att bröden blir torra.

 


RSS 2.0